Uudised

Kaardistati Pärnumaa lasteaedade menüüd

11. märts 2021

Pärnumaa tervise- ja heaoluprofiili tegevuskava üheks fookuseks 2020. aastal oli laste ja noorte turvaline ning tervislik areng. Seetõttu viidi Pärnumaa lasteaedades läbi menüüde analüüs. Analüüsi tulemusena tehti soovitusi menüüde tervislikumaks muutmiseks.

Kuidas analüüs läbi viidi?

Analüüsiti kahe nädala menüüsid. Vaadeldi toidusedeli tasakaalustust ja mitmekesisust ning toiduenergia vastavust normidele. Toiduenergia arvestusel soovitatakse aluseks võtta vanuserühma keskmine ööpäevane toiduenergia- ja toitainete vajadus ning arvestada kahe nädala toidu keskmine toiduenergia ja toitainete sisaldus lapse kohta. Andmebaasi koguti 26.10-30.10.2020 ja 02.11-06.11.2020 nädalate menüüd. Menüüd edastasid 14 Pärnumaa lasteaeda.

Toome välja 6 huvitavamat tähelepanekut:

1. Suur väärtus on asjaolu, et kõikides maakonna lasteaedades valmib toit kohapeal köögis, mis aitab tagada pakutava toidu värskuse ja toitainete säilitamise. Maakonna lasteaedade toidulauale jõuab samuti palju kohalikku toorainet, mis ümberkaudsetes taludes ja personali aiamaadel kasvatatakse.

2. Sisseostetud ehk toitumisnõustajate poolt koostatud menüüd on mitmekesised, palju pakutakse erinevaid värskeid puu- ja köögivilju. Nendes menüüdes laste jaoks vähetuntud toiduained (läätsed, oad jms) tuleks menüüsse lülitada järk-järgult.

3. Kohati liiga palju püreestatud toitu, mis lõpptulemuses ei ole laste kõnelises arengus kasulik. Mälumislihased vajavad tööd, kui lihaseid korralikult ei kasuta, siis kõne selgus kannatab ja kõik häälikud ei pruugi õigeaegselt kõnesse tulla.

4. Menüüdes esines hommikuti joogiks kohv piimaga, mis võiks olla asendatud tee, piima või mõne muu joogiga. Peab jälgima, et pakutaks kohveiinivaba jooki. Kohveiiniga joogid ei ole väikelapsele soovituslikud ja antud jook ei peaks olema lasteaia menüüs.

5. Mitmes menüüs piimatoodete üleküllus, oli menüüsid, kus piima pakuti pea iga toidu kõrvale või piimatooteid igas toidukorras.

6. Kalatoitude puudujääk menüüdes. Oli menüüsid, kus ei olnud igal nädalal esindatud kalatoitu.

Kogu raport koos tähelepanekute ja tehtud soovitustega on leitav SIIN